Brian Eno – Bloom


Ruim veertig jaar geleden maken we voor het eerst kennis met Brian Eno. Als toetsenist van Roxy Music weet hij zich, tijdens de hoogtijdagen van de Glam Rock, in de kijker te spelen. Na muzikale meningsverschillen met Bryan Ferry gaat hij solo. In eerste instantie profileert hij zich nog als liedjesschrijver en zanger. Al gauw gaat hij experimenteren met Ambient. Daarnaast gaat hij steeds vaker aan de slag als producent en weet hij zijn stempel te drukken op een aantal baanbrekende albums van David Bowie, U2, Depeche Mode en Talking Heads. In een later stadium gaat hij aan de slag met de combinatie van audio en video. Resulterend in 77 Million Paintings en Thursday Afternoon. De afgelopen jaren legt Eno zich ook toe op de ontwikkeling van apps, mede dankzij de opkomst van tablets en smartphones. Bloom is een app die hij samen met Peter Chilvers heeft ontwikkeld. Uiteraard staat hier de Ambient centraal. Bloom is een geweldig hulpmiddel om lekker weg te dromen op de klanken die we zo goed van Brian Eno kennen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf accenten toe te voegen, of om je eigen muziek te creëren. Hierdoor word je, binnen de kaders die Brian Eno en Peter Chilvers bieden, in een handomdraai de componist van je eigen soundscapes. Simpelweg door te tikken op het touchscreen van je tablet of telefoon. En dat allemaal voor nog geen vier euro. Voor degenen die daarna nog meer willen, zijn er ook nog de apps Trope en Air. Waar Bloom meer op piano lijkende geluiden genereert, is Trope wat atmosferischer van aard. Air genereert vooral klanktapijten door gebruik te maken van gesamplede vocalen. Drie apps waar iedere liefhebber van Ambient zich uren mee kan vermaken.

Plaats een reactie