David Sylvian – Sleepwalkers


David Sylvian maakt het de liefhebbers van zijn muziek niet altijd even gemakkelijk. Aan de ene kant doet hij precies waar hij zelf zin in heeft, wat soms leidt tot stijlbreuken die niet altijd even goed begrepen worden. Aan de andere kant werkt hij vaak samen met gelijkgestemde artiesten, die door hun relatieve onbekendheid ervoor zorgen dat het materiaal moeilijk te verkrijgen is. Gelukkig brengt hij eens in de zoveel tijd een compilatie uit, waardoor je als fan in een klap weer bij bent. Niet leuk voor de echte verzamelaar, die de waarde van de oorspronkelijke release alleen maar ziet dalen, maar wel prettig voor de liefhebber die niet overal op tijd bij is. Met Sleepwalkers resumeert David Sylvian de laatste tien jaar. In die periode brengt hij niet alleen zelf platen uit, maar werkt hij ook samen met Burnt Friedman en Steve Jansen in de gelegenheidsformatie Nine Horses. Daarnaast draagt hij bij aan werk van Ryuichi Sakamoto, Fennesz en Tweaker. Met Sleepwalkers wordt het allemaal op een rijtje gezet, waarbij opvalt dat hij hier en daar heeft ingegrepen. Door accenten net iets anders te plaatsen, of zaken weg te laten, wijken sommige nummers iets af van het origineel. In het geval van World Citizen leidt het tot een van de mooiste versies die ooit is vastgelegd. Sleepwalkers is voor liefhebbers van David Sylvian dan ook een must. Moeilijk te krijgen composities zijn eindelijk overzichtelijk bij elkaar gebracht. Een speciale vermelding verdienen Trauma, dat alleen op de zeer gelimiteerde versie van Blemish staat, en Five Lines. Een nieuwe compositie met componist Dai Fujikura. Voor degenen die David Sylvian de laatste jaren niet meer hebben gevolgd, biedt Sleepwalkers de kapstok om aan een nieuwe ontdekkingsreis in zijn oeuvre te beginnen.

1 gedachte over “David Sylvian – Sleepwalkers”

Plaats een reactie

11 − 8 =