Herbert Grönemeyer – Schiffsverkehr


In de tijd van VARA’s Verrukkelijke Vijftien krijgt Herbert Grönemeyer in Nederland voor het eerst vaste grond aan de voeten. Zijn single Flugzeuge Im Bauch bevindt zich wekenlang rondom de tiende plaats in de lijst. Het kost nog heel wat moeite om het plaatje te pakken te krijgen, maar hier begint uiteindelijk het volgen van de verrichtingen van deze Duitse troubadour. Met albums als Ö, Luxus en Chaos groeit zijn populariteit bij de oosterburen gestaag. Al gauw treedt hij in Duitsland in de grote stadions op. In Nederland komt Herbert niet verder dan de Melkweg. Het album Mensch uit 2002 wordt, zowel hier als in Duitsland, goed ontvangen. Opvolger Zwölf stelt enigszins teleur. Er staan een aantal mooie liedjes op, maar het is toch de eerste plaat in jaren die niet aan het niveau kan tippen van voorgaande releases. Vorige week is de nieuwe single Schiffsverkehr uitgekomen. Als voorproefje op de in maart te verschijnen gelijknamige release. Als die single de toon moet zetten voor de rest van de plaat, dan staat ons iets heel moois te wachten. Eindelijk heeft Grönemeyer weer een single uitgebracht die je vanaf het begin bij de keel grijpt. Geen ballad, maar een lekker in het gehoor liggende rocker waar de gitaar weer eens de ruimte krijgt. Na een paar keer luisteren, nestelt het refrein zich in je hersenpan. Veelbelovend voor de nieuwe plaat. Ondertussen worden er steeds meer data gepubliceerd voor de komende tour. Wederom treedt hij vooral in de grote stadions op. Nederlandse optredens zijn nog niet aangekondigd. Hopelijk vereert hij de Melkweg of Paradiso nog met een bezoek. Anders reizen we maar weer af naar Gelsenkirchen. Het stadion van Schalke 04. Duitsers en Nederlanders. Om een of andere reden geen gemakkelijke combinatie als het om muziek gaat.

2 gedachten over “Herbert Grönemeyer – Schiffsverkehr”

  1. Daar was ik ook bij, in de HMH. Met een setlist van meer dan 30 nummers. Zijn laatste optreden van die Tour. Heerlijk optreden. In Vredenburg heb ik hem ook gezien. Tijdens de Luxus Tour. Was de eerste keer dat ik hem zag.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

drie × 2 =