Marillion – 20121117


Eigenlijk gingen er best wel veel kleine dingetjes mis gisterenavond tijdens het concert van Marillion in het Muziekgebouw te Eindhoven. Het eerste half uur lijkt Steve Hogarth last te hebben van zijn stem, waardoor hij de hogere regionen niet haalt. In een aantal nummers is het baswerk van Pete Trewavas nauwelijks hoorbaar en later in de set laadt Mark Kelly, tot grote hilariteit van Hogarth, een verkeerde sample. Een perfecte setlist, inclusief werkjes uit de periode met Fish, gitaarsolo’s van Steve Rothery die door merg en been gaan en het enorme enthousiasme van de band op het podium, zorgen ervoor dat dit slechts opmerkingen in de marge zijn. Sowieso speelt Marillion vanaf het begin een gewonnen wedstrijd. Als opener is gekozen voor het ruim een kwartier durende Gaza. Hogarth geeft zowel vooraf als achteraf geen enkele toelichting op de tekst. Ondanks de actualiteit. Zijn witte shirt met vredesteken zegt genoeg. Hij leeft de tekst en kruipt in de huid van de man die de waanzin van de situatie beschrijft. Live wint het nummer aan kracht. Terecht dat Marillion een daverend applaus krijgt. Dan kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Vooral niet omdat de mannen eindelijk af zijn van het bezwaar om nummers uit de periode met Fish te spelen. Sugar Mice stond al eens eerder op de setlist, maar Slainte Mhath is deze avond toch wel een verrassing. Als afsluiter mag de zaal een verzoek doen. Uiteraard wordt er weer massaal om Grendel geroepen, maar de band kiest voor Garden Party. Alsof we met zijn allen weer terug zijn op ons zolderkamertje, bijna dertig jaar geleden. Mark Kelly demonstreert zijn virtuositeit op keyboards. Iets waar de band op volgende platen toch weer eens wat meer gebruik van zou moeten maken. Een gedenkwaardig concert.

Setlist:

 1. Gaza
 2. You’re Gone
 3. Cover My Eyes
 4. Slainte Mhath
 5. Sounds That Can’t Be Made
 6. Neverland
 7. The Sky Above The Rain
 8. Power
 9. King
 10. The Great Escape
 11. Man Of A Thousand Faces
 12. A Few Words For The Dead
 13. Sugar Mice
 14. Garden Party

3 gedachten over “Marillion – 20121117”

 1. Precies hoe ik het ook beleefd heb! Het was een mooi compleet concert, heerlijk weer écht kunnen genieten van Marillion en inderdaad die schoonheidsfoutjes neem ik graag op de koop toe. Super verslag!
  RC-Muoki

  Beantwoorden
 2. Zeker een geweldige avond. Gevolgd door een zondag waarop ik de hele collectie van Marillion weer eens aan het doornemen ben. Toch nog een minpuntje toevoegen, waar geen ruimte meer voor was in de recensie. Beste Steve. Wil je a.u.b. nooit meer de band introduceren in een van de mooiste gitaarsolo's ever? Tijdens Sugar Mice, that is? 😉

  Beantwoorden

Plaats een reactie

negen + 7 =