Richard Barbieri – 20190323


Of je nu luistert naar Japan of Porcupine Tree. Altijd is de signatuur van toetsenist Richard Barbieri herkenbaar. Vanwege het atmosferische en filmische karakter. Ondersteunend, maar steeds een stempel drukkend op het geheel. Ook op de platen die hij solo of met Steve Jansen en Mick Karn maakt. Instrumentale muziek waarin hij Ambient, Jazz en Elektro ingenieus met elkaar combineert. Er doet zich niet vaak een gelegenheid voor om hem live aan het werk te zien. De Cacaofabriek in Helmond heeft hem echter weten te strikken voor een eenmalig optreden op het Europese vasteland. Op zijn recente platen werkt hij samen met Lisen Rylander Löve van Midaircondo. Ook vanavond is ze erbij. Ze ondersteunt het klankenpalet van Barbieri via saxofoon en met subtiele, percussieve elementen. Daarnaast stapelt ze Spoken Word en elektronisch vervormde zang met een delay in laagjes op elkaar. De nadruk ligt vanavond op het materiaal van Planets + Persona met nummers als Unholy, New Found Land en Solar Sea. Uiteraard brengt hij werk van Japan. Verrassend genoeg speelt hij The Experience Of Swimming. Afkomstig van de single Gentlemen Take Polaroids. Tussen de nummers door geeft Barbieri kleine inkijkjes in zijn leven als muzikant. Zo heeft hij de originele synthesizer meegenomen waarmee Ghosts is opgenomen. Hoogtepunt van de avond zijn de nummers die hij speelt van (Other) Worlds in a Small Room. Breaking The Silence en Toys illustreren namelijk het treffendst zijn muziek. Laat een beetje muziekkenner deze miniatuurtjes horen en hij weet meteen dat hij naar Richard Barbieri luistert. Na anderhalf uur zit het erop. Als toegift speelt hij nog Idiot Prayer van Porcupine Tree, om vervolgens definitief afscheid te nemen met het vriendelijke verzoek om gemaakte filmpjes niet op YouTube te plaatsen. Memorabel optreden.

Setlist:

 1. Night of the Hunter
 2. Solar Sea
 3. New Found Land
 4. Ghosts
 5. Toys
 6. Hypnotek
 7. The Experience of Swimming
 8. Breaking the Silence
 9. Hybrid
 10. Unholy
 11. Idiot Prayer

Plaats een reactie

zes + 12 =