I.M. John Mayhew


Terwijl heel de wereld op zijn kop staat vanwege het overlijden van Michael Jackson, lees ik op de nieuwspagina van iO Pages dat John Mayhew eerder dit jaar is overleden. Mayhew is de derde drummer van Genesis, die alleen op het tweede album van de band meespeelt. Op Trespass wordt echter wel voor het eerst de Genesis gepresenteerd die in de jaren erna wereldberoemd zou worden als een van de meest innovatieve vertegenwoordigers van de zogenoemde Progressive Rock. Met Peter Gabriel als in het oog springende frontman. Op Trespass staan Looking For Someone en het fraaie The Knife. Dat laatste nummer groeit in de jaren zeventig uit tot een van hun klassiekers. De compositie ontbreekt in die periode bijna nooit op hun setlist. Dat ze na het vertrek van Gabriel onder leiding van Phil Collins langzaam maar zeker afglijden naar een bedenkelijk niveau, doet verder niets af aan de kwaliteit van hun muziek gedurende die eerste jaren. Na de release van Trespass besluit mede-oprichter en gitarist Anthony Philips ermee te stoppen. Hij had te veel last van podiumangst. Op dat moment krijgt ook John het verzoek om de band te verlaten. Hij is een goede drummer, maar draagt naar de mening van de overige bandleden niet voldoende bij aan het creatieve proces. Phil Collins en Steve Hackett worden vervolgens aangetrokken om Genesis weer compleet te maken. Hierna neemt John Mayhew afscheid van de muziek en gaat hij aan de slag als timmerman en meubelmaker. Alleen in 2006 neemt hij nog een keer plaats achter de drums. Tijdens een Genesis Convention in London vraagt de band ReGenesis hem om mee te spelen. Daarom sta ik graag even stil bij het overlijden van degene die op Trespass de drums voor zijn rekening heeft genomen.

Plaats een reactie