Brian Eno – Small Craft On A Milk Sea


Net zoals je een aantal gitaristen direct kunt identificeren op het moment dat ze een noot spelen, hoor je bij een simpele toetsaanslag al dat je te maken hebt met Brian Eno. Ook als hij platen produceert, herken je de hand van de meester. Luister maar eens naar The Joshua Tree van U2 of Heroes van David Bowie. Zelf pioniert Eno al jaren in het genre van de Ambient, met hier en daar een uitstapje richting Pop. Doordat het eindresultaat van de hernieuwde samenwerking met David Byrne op Everything That Happens Will Happen Today door velen als teleurstellend wordt gezien, trekt menigeen de conclusie dat de houdbaarheidsdatum van Eno voorbij is. Met Small Craft On A Milk Sea bewijst hij keihard het tegendeel. De plaat klinkt bijna als een verzameling van het beste wat hij ooit heeft uitgebracht. Allerlei invloeden uit zijn eigen verleden hoor je terug. Complex Heaven en Emerald And Stone is Ambient zoals we van hem gewend zijn. Written Forgotten refereert aan zijn werk met Robert Fripp en hier en daar ontwaar je zelfs de geest van Harmonia. Door de electrische gitaren doen de wat agressievere nummers, zoals Horse en 2 Forms Of Anger, je denken aan de periodes dat hij samenwerkt met Roxy Music en Talking Heads. Alle referenties komen samen op dit prachtige album en versmelten tot een geheel nieuwe dimensie. Wel blijft de vraag gerechtvaardigd in hoeverre dit nu zijn eigen verdienste is. Of hebben we dit vooral te danken aan de bijdrage van Jon Hopkins en Leo Abrahams? Zij zijn namelijk degenen die de meeste instrumenten bespelen. Daarnaast delen ze de verantwoordelijkheid voor alle composities samen met Eno. Hoe het ook zij. Small Craft On A Milk Sea is een van de spannendste albums die Brian Eno in jaren heeft opgeleverd.

Plaats een reactie