VNV Nation – 20120203


Nooit eerder bezocht ik Bibelot. Om een of andere reden kwam het er maar nooit van. Te druk. Te ver weg. Te veel moeite. Als ik verneem dat VNV Nation er een optreden gaat verzorgen, is dat de aanleiding om deze voormalige kerk toch met een bezoek te vereren. In het begin kijk ik mijn ogen uit. Wat een perfecte omgeving voor een concert van de grondleggers van de Future Pop. Ook Ronan Harris, de zanger van de band, is onder de indruk. Zou het voor hem de eerste keer zijn dat hij hier is? Het is bijna niet voor te stellen. Vanaf het moment dat hij het podium betreedt, is de zaal van hem. Zoals gewend doet hij alles om het publiek voor zich te winnen en gaat daarbij niet over een nacht ijs. Vanaf het eerste nummer wil hij grip op de zaal. De combinatie van zijn aansporingen en de donkere sequences die de zaal in worden geslingerd, zorgt ervoor dat het publiek vanaf het eerste moment bij de les is. Ondanks dat de tour in het teken staat van hun recente album Automatic, worden er veel oudjes gespeeld. De muziek van VNV Nation is in de loop der jaren geƫvolueerd naar een meer toegankelijkere vorm van Dark Wave met hier en daar wat invloeden uit de Trance en meer melodielijnen. Live merk je dat vooral de klassiekers van de band voor euforie zorgen. Tijdens nummers als Epicentre, Legion, Honour en Darkangel hoeft Ronan niets te doen om de zaal voor zich te winnen. Als het wat meer recentere werk aan bod komt, moet hij weer aan de bak om de mensen op te zwepen. Op het moment dat ze als afsluiter het prachtige Beloved spelen, afkomstig van Future Perfect, is het maar al te duidelijk. Dit is waar we voor komen en Ronan en Mark weten dat zelf maar al te goed. Door deze combinatie van oud en nieuw laten ze Bibelot in een opperbeste stemming achter.

Plaats een reactie