British Sea Power – Machineries Of Joy


British Sea Power krijgt voor het eerst voet aan de grond in Nederland door tien jaar geleden het voorprogramma van Interpol te verzorgen. Vlak na de release van het debuut The Decline Of British Sea Power. In oorsprong leveren ze vooral puntige Rock met de wortels stevig verankerd in de Post-Punk. In de loop der jaren komen daar ook wat meer ingetogen composities bij. Ook weten ze het publiek regelmatig te verrassen. Zo voorzien ze in 2009 de film Man From Anan uit 1934 van muziek. Een instrumentaal meesterwerk waarin ook invloeden uit de Post-Rock worden verwerkt. Het voorlopige hoogtepunt is de release van Valhalla Dancehall. Hierop vallen alle verschillende puzzlestukjes mooi op hun plaats. Alsof ze solliciteren naar de niet-bestaande vacature van de Engelse versie van Arcade Fire. Machineries of Joy klinkt als een Best Of die louter bestaat uit nieuwe composities. Alle invloeden van de voorgaande vijf albums komen terug. En dus horen we elementen uit de Post-Rock en de Wave in afsluiter When A Warm Wind Blows Through The Grass. What You Need The Most zorgt halverwege voor een sfeervol rustpunt. Radio Goddard neigt bijna naar lieflijke Pop. K Hole refereert aan de puntige Rock uit de begintijd. Spring Has Sprung lijkt in eerste instantie op een reïncarnatie van The Psychedelic Furs, maar al gauw worden die typische gitaren van British Sea Power toegevoegd. Geen bombastische muren van geluid, maar wel indrukwekkend. Een van de hoogtepunten van de plaat. Er is dus van alles te beleven op Machineries Of Joy. De gemene deler is de broeierige spanning die continu op de achtergrond op de loer ligt. Een continuering van de hoogstaande kwaliteit die ze op Valhalla Dancehall introduceren. Een eenheid dankzij de diversiteit.

Plaats een reactie