Smoke Fairies – Wild Winter


Katherine Blamire en Jessica Davies vormen samen al enige jaren het duo Smoke Fairies. Ze maken muziek die vaak als een combinatie van Folk, Indie en Dream Pop wordt bestempeld. Een paar maanden geleden brengen ze hun vierde album uit. Een plaat waarop de melancholie een extra laag krijgt door de toevoeging van elementen uit de Pop en de Elektro. Groot is dan ook de verbazing als de dames in november aankondigen dit jaar ook nog een heuse kerstplaat uit te brengen. Uiteraard zijn de verwachtingen hooggespannen. Op een band die met de zoveelste interpretatie van een klassiek kerstnummer komt, zitten vele muziekliefhebbers niet te wachten. Gelukkig blijkt dat niet het streven te zijn. Op hun website melden ze dat ze juist niet een plaat willen maken die maar een paar weken per jaar te draaien is. Het is daarom ook meer een winterplaat dan een kerstplaat geworden. Alhoewel de feestdag in een aantal nummers wel aan bod komt, verhaalt de plaat vooral over sneeuw en winterse landschappen. In de stijl die we van Smoke Fairies gewend zijn. Ingetogenheid en bombast die subtiel met elkaar de grenzen verkennen. Met nog steeds ruimte voor gitaar en samenzang. Het doel om muziek te maken voor het gehele jaar is niet helemaal behaald. Voor degenen die tijdens de kerstdagen eens wat anders willen horen dan al die uitgekauwde klassiekers, biedt Wild Winter wel een bijzonder aangenaam alternatief. Helaas is de plaat niet verkrijgbaar in de Nederlandse iTunes Store en slechts in een zeer gelimiteerde fysieke oplage verschenen bij Rough Trade. Dat is vooral jammer voor de meiden van Smoke Fairies. Hiermee lijkt het bijna onmogelijk geworden om een wat breder publiek te bereiken.

Plaats een reactie