Rival Consoles – Sonne


Ryan Lee West uit Leicester is als Rival Consoles actief als bewerker van andermans materiaal en als componist. Met zijn eigen werk legt West minder de nadruk op de dansvloer. In zijn beginjaren is hij duidelijk beïnvloed door Autechre, maar vanaf de release van Odyssey hoor je dat hij een meer eigen stijl heeft gevonden. Het zorgt er meteen voor dat hij een bekendere naam wordt binnen het genre. Met opvolger Sonne bevestigt hij twee jaar geleden zijn naam en faam. Aan zijn elektronische composities is duidelijk te horen dat veel van zijn ideeën ontstaan op piano of gitaar. Rival Consoles klinkt als een songwriter die zijn eerste ingevingen transformeert naar kristalheldere sequences en soundscapes. Hier en daar laat hij wat klanken van een akoestische gitaar intact. West heeft de ambitie om met synthesizers en keyboards zoveel mogelijk kleur en warmte aan te brengen in zijn werk. De apparaten zijn slechts een hulpmiddel om dit te bereiken. Net zoals een fotograaf tekent met licht. De beat hoeft niet centraal te staan. De texturen eromheen zijn net zo belangrijk. Op Sonne laat West horen hoe goed hij erin geslaagd is om zijn doelstelling te verwezenlijken. Haunt valt op door treffende dynamiek te combineren met heldere elektronica en fragmenten op akoestische gitaar. Het karakter van Think Thank wordt bepaald door een hypnotiserende soundscape. In het titelnummer worden de klanken van een zomerse bui gedigitaliseerd, waarna een aanzwellende wind de regen verdrijft. Afsluiter Recovery is het hoogtepunt van deze plaat. Subtiliteit en dynamiek wisselen elkaar af. Dankzij perfect geprogrammeerde sequences. Dansend rondom een subtiele, tegendraadse beat. Met Sonne zet Rival Consoles zich definitief op de muzikale landkaart.

Plaats een reactie