Hildegard Knef – Für Mich Soll’s Rote Rosen Regnen


Tijdens mijn jeugd verblijf ik tijdens de kerstdagen regelmatig bij mijn oom en tante in Duitsland. Daardoor kom ik zowel via radio als televisie in aanraking met Duitse muziek. We hebben het hier over de tijd dat de beelden slechts via de antenne de woonkamer binnenkomen. Hierdoor kijken we veel naar Duitse televisieseries. In die tijd leer ik ook het muziekblad Bravo kennen. De laatste jaren is het een traditie geworden om gedurende de jaarwisseling te kijken naar de Kultnacht op ZDF. Ieder jaar weer verrassen de opnames van vroeger me. Met bands als Desireless en Orchestral Manoeuvres In The Dark. Playbackend voor volle zalen. Uiteraard ontbreekt Gianna Nannini niet. Ook is er belangstelling voor de Duitse klassiekers. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan de schlagers. Howard Carpendale, Heino, Rex Gildo en vele anderen. Deze nacht komt ook Hildegard Knef voorbij. Ik herken haar karakteristieke gezicht. Met de mooie, doch zware make-up rondom haar ogen. Het zijn typerende beelden uit de jaren zestig. Ze zingt Für Mich Soll’s Rote Rosen Regnen. Ik ken de melodie. Waarschijnlijk vanwege vervaagde herinneringen aan vroegere vakanties in Duitsland. Terwijl ik aan de buis gekluisterd zit, word ik als kijker ineens getransformeerd naar het begin van de jaren negentig. Extra Breit interpreteert haar compositie op een verschrikkelijke wijze. Geflankeerd door Hildegard Knef zelf. Ongetwijfeld in haar nadagen. Al gauw verplaats ik me naar mijn computer om het origineel op te zoeken. Als ik het nummer beluister, gaan mijn gedachten weer terug naar de winters van mijn jeugd. Tegelijkertijd realiseer ik me dat Hildegard Knef me nu pas echt weet te grijpen met haar doorrookte stem. Vol van melancholie uit andere tijden. Met dank aan Kultnacht van ZDF.

Plaats een reactie