Brian Eno – Making Space


In 2006 brengt Brian Eno 77 Million Paintings uit. Een applicatie die een diversiteit aan in elkaar overvloeiende digitale schilderijen produceert. Met op de achtergrond speciaal hiervoor door Eno geproduceerde muziek. Ambient. In het verlengde hiervan besteedt hij op diverse manieren aandacht aan het project. Zo exposeert hij regelmatig in diverse musea over de gehele wereld. Dit jaar nog in Madrid. Ook projecteert hij de afbeeldingen op allerlei bekende gebouwen. In het kader van het Luminous Festival zijn de beelden op het Opera House in Sydney te zien. Vier jaar later brengt Eno Making Space uit. Een verzameling van negen composities die eerder alleen te horen zijn tijdens diverse projecties in het verlengde van 77 Million Paintings. Ook zonder de visuals kunnen de klanken prima op zichzelf staan. Het mooie van Making Space is dat de diverse stijlen van Eno’s instrumentale muziek hier bij elkaar komen. Hopeful Timean Intersect en World Without Wind zijn vooral te typeren als Ambient. Aangevuld met een subtiel ritme en sporadische klanken van piano en gitaar. Met dank aan Leo Abrahams. Net als op Small Craft On A Milk Sea levert hij wederom een bijdrage aan een aantal composities. Ook Eno’s meer avantgardistische stijl komt terug op de plaat. Opener Needle Click ligt in het verlengde van zijn werk op Nerve Net. Voor de gehele plaat geldt dat hij een brug weet te slaan tussen Ambient en Avantgarde. Twee stijlen die hij tot in het perfecte beheerst. Delightful Universe is de heerlijke afsluiter. Nog niet eerder hoorden we Eno zo bombastisch te werk gaan. Ondertussen is 77 Million Paintings al een tijdje niet meer leverbaar. Aangezien het project nog steeds voortleeft, is het te hopen dat er snel een re-issue komt.
>br>

Plaats een reactie