All Diese Gewalt – Alles Ist Nur Übergang


Max Rieger begint zijn muzikale carrière in Die Selektion. Tegelijkertijd richt hij ook Die Nerven op, dat zich in plaats van Elektro Wave meer richt op Post-Punk en Noise. Uiteindelijk kiest hij voor een focus op laatstgenoemde band. Hij blijft zich echter bezighouden met nevenprojecten. Zo produceert hij albums voor andere bands, maakt hij experimentele Black Metal onder het pseudoniem Obstler en kan hij zijn drang naar avantgardisme kwijt in het trio Jauche. Daarnaast brengt hij als solist muziek uit onder de naam All Diese Gewalt. Aspecten van Ambient, Drone en Elektro worden door elkaar gemixed, waarbij in de loop der jaren zijn vokalen steeds meer de hoofdrol opeisen. Op het vorig jaar uitgebrachte Alles Ist Nur Übergang komen alle kenmerken van All Diese Gewalt in optima forma bij elkaar. Nog steeds worden er bij tijd en wijlen allerlei lagen op elkaar gestapeld, maar hij creëert steeds vaker subtiele fundamenten om meer ruimte te geven aan zijn stem. Om de verhalen over thema’s als isolatie, verlies en zelfreflectie te benadrukken. In opener Ich Bin Das Licht zitten alle eerder genoemde elementen. Het middenstuk bestaat uit een muur van soundscapes die langzaam wordt opgebouwd. Ab Ab Ab is het enige nummer dat wat ruiger is, zonder de subtiliteit te verliezen. Rieger’s drang naar het experiment illustrerend. Zu Staub Werden is aangenaam bombastisch, inclusief typerende rustpunten. Ihr Seid Nicht Allein heeft een minimale instrumentale basis. Akoestische gitaar en basale keyboards onderstrepen het tekstuele mantra. Op So Leicht is het initiële fundament slechts de piano, maar ook dit nummer werkt toe naar een indrukwekkende elektronische gelaagdheid. Zonder de stem van Max naar de achtergrond te drukken. Alles Ist Nur Übergang is een hele mooie plaat, die het verdient om ook buiten Duitsland beluisterd te worden.

Plaats een reactie