Roger Dean – Views


En zo was bijna een van de mooiste illustraties ten behoeve van een release van Yes mislukt. Als ik tenminste het verhaal van Roger Dean in zijn boek Views mag geloven. Terwijl het doek op de grond ligt te drogen, vindt zijn kat het nodig om er een keer overheen te lopen. Uren is hij bezig geweest om de pootafdrukken weg te werken. Als je goed kijkt, kun je nog precies zien waar ze hebbben gestaan. Roger Dean is een Engelse architect en industrieel ontwerper die zich eind jaren zestig ook toe gaat leggen op het ontwerpen van LP-hoezen. Een van zijn eerste illustraties maakt hij voor Earth And Fire. In de jaren die volgen levert hij werk op voor Osibisa, Uriah Heep en Asia. Het meest bekend wordt hij echter door de afbeeldingen die hij maakt voor de albums van Yes. Als tiener fascineert zijn werk me uitermate. Close To The Edge en Tales From Topographic Oceans hangen in die tijd als poster op mijn kamer. Vooral op de illustraties van Yessongs kan ik me helemaal uitleven. Wegmijmerend op de muziek, dagdroom ik er hele verhalen bij. Nu sta ik in een boekwinkel te Rotterdam. Acht verdiepingen hoog. In de kelder is de afdeling met muziekdragers. Normaal mijn favoriete plek, maar dit keer besluit ik die te negeren en me te richten op de vele boeken die ik hier in alle soorten en maten zie. Ze blijken ook muziekboeken te hebben. Terwijl ik er nonchalant, bijna onverschillig, zonder iets speciaals te zoeken een kijkje ga nemen, valt mijn oog op het boek van Roger Dean. Uitgebracht in 1976, maar helaas nooit gevonden. Het blijkt opnieuw uitgegeven te zijn in 2008. Ik kan mijn enthousiasme bijna niet onderdrukken. Terwijl ik afreken, flitst And You And I van Yes door mijn hoofd. Glimlachend verlaat ik de winkel, met mijn nieuwe aanwinst onder de arm.

Tekst: Luistertips
Illustratie: © Roger Dean 2009

Plaats een reactie