Ryuichi Sakamoto – 20091013


Omdat ik de Japanse alleskunner Ryuichi Sakamoto al jaren volg, ben ik aangenaam verrast als ik hem live kan gaan zien in de Arenberg te Antwerpen. Tijdens zijn Playing The Piano tour. Op het podium staan twee vleugels. Een ervan is geprogrammeerd om vooraf opgenomen stukken af te spelen, zodat hij op de andere vleugel live zijn ding kan doen. The performance will be a virtual duet with myself, verklaart Sakamoto. Terwijl het licht uitgaat, hoor ik knisperende geluidjes. Een warme deken van zachte Ambient vult de zaal. Sakamoto neemt plaats achter de piano. Bijna liggend op de openstaande vleugel, beroert hij het houtwerk en de snaren. Door zachtjes sporadisch een akkoord op de piano te spelen, wordt de brug geslagen van ontastbare Ambient naar meeslepende melodie. Op een groot scherm worden abstracte videobeelden gepresenteerd. Vanaf het begin kun je een speld horen vallen. Een man die virtuositeit verpakt in een beklemmende subtiliteit, gecombineerd met invloeden uit de Jazz en de Avantgarde. Deze avond brengt hij een bloemlezing uit zijn omvangrijke oeuvre. Alle nummers zijn teruggebracht tot de essentie. Alhoewel het soms wat moeite kost om te achterhalen welke compositie hij speelt, blijkt de avond op vele momenten een feest der herkenning. Before Long, Thousand Knives, The Last Emperor en uiteraard ontbreekt Merry Christmas Mr. Lawrence niet. Ryuichi Sakamoto neemt op een typisch Japanse manier het applaus in ontvangst. Bijna nederig. Hij spreekt niet. Interactie is overbodig. Zou zelfs storend kunnen zijn. Er vindt communicatie plaats zonder iets te zeggen. Na het eerste afscheid komt Ryuichi nog twee keer terug voor een toegift. Uiteindelijk sluit hij af met The Sheltering Sky. Een man, twee piano’s en een beamer. Gevolgd door een staande ovatie.

Setlist:

 1. Glacier
 2. Hibari
 3. Still Life
 4. In The Red
 5. Tama
 6. Nostalgia
 7. Composition0919
 8. Improvisation
 9. Tango
 10. A Flower Is Not A Flower
 11. Amore
 12. Sweet Revenge
 13. Before Long
 14. Energy Flow
 15. Merry Christmas Mr.Lawrence
 16. The Last Emperor
 17. Behind The Mask
 18. Tibetan Dance
 19. Happy End
 20. Thousand Knives
 21. Loneliness
 22. The Sheltering Sky

Plaats een reactie