Green Day – 20091017


Ik moet aan de column van Nico Dijkshoorn in de OOR denken, op het moment dat ik begin met het schrijven van deze recensie. Hij stelt de publieksparticipatie ter discussie. Zangers die tijdens een nummer hun hand achter hun oor houden om het publiek mede te delen dat ze niet hoorbaar zijn? Wat hem betreft meteen zestig stokslagen. Vanaf het eerste moment eist ook Green Day veel van het publiek, dat zich massaal verzameld heeft in het Sportpaleis te Antwerpen. Op de klanken van Song Of The Century komt de band, geflankeerd door drie extra muzikanten, het podium op. Zoals verwacht starten ze met een aantal nummers van hun laatste album, waarvan het nummer Know Your Enemy me aangenaam verrast. Tussendoor spelen ze nog de kraker Holiday. De toon is gezet en het Sportpaleis staat vanaf het begin op zijn kop. De beste albums van Green Day, ook qua verkoop, zijn Dookie en American Idiot. Het is niet verrassend dat ze veel tracks van deze platen spelen. Alle favorieten komen voorbij. Gelukkig worden tevens de knallers van de wat mindere albums gebracht, zoals Hitchin’ A Ride en Brainstew. Punk is wat mij betreft zoveel mogelijk liedjes in een uur knallen en gaan. Helaas behoren ook een paar wat langzamere nummers tot het repertoire van Green Day en worden sommige songs wel erg lang uitgesponnen. Het publiek galmt het allemaal gewillig mee. 21 guns is een miskleun van jewelste in de set. Het haalt de vaart er uit en klinkt als overbodig. Op het moment dat ik af dreig te haken, maken ze het met American Idiot weer goed en knalt het concert opnieuw als vanouds. Daarna is zelfs het terugkerende thema van Eine Kleine Nachtmusik, dat op verzoek van de zanger door het hele sportpaleis wordt meegegalmd, nog acceptabel. Kortom. Een geweldig concert, zonder enige pretenties, van een band die het hart op de juiste plaats heeft zitten.

Setlist:

 1. Song Of The Century
 2. 21st Century Breakdown
 3. Know Your Enemy
 4. East Jesus Nowhere
 5. Holiday
 6. Before The Lobotomy
 7. The Static Age
 8. Are We The Waiting
 9. St. Jimmy
 10. Boulevard Of Broken Dreams
 11. Hitchin’ A Ride
 12. Welcome To Paradise
 13. When I Come Around
 14. Brain Stew
 15. Jaded
 16. Longview
 17. Basket Case
 18. She
 19. King For A Day
 20. 21 Guns
 21. Minority
 22. American Idiot
 23. Jesus Of Suburbia
 24. Wake Me Up When September Ends
 25. Good Riddance

Plaats een reactie