Motown: The Complete No. 1’s


Op weg naar de auto besluit ik nog even de Bijenkorf binnen te lopen. Al lang niet meer geweest en soms hebben ze op de muziekafdeling wel aardige exemplaren in de aanbieding. Terwijl ik door de in verbouwing zijnde afdeling loopt, zie ik bij bij de kassa een hele stapel boxen staan van Motown. Eerder bij mijn eigen speciaalzaak ook al wel eens gezien, maar vanwege de hoge prijs nooit echt interesse in getoond. Vooral de verpakking is indrukwekkend. In de vorm van de oorspronkelijke studio van Motown in Detroit. De box, die tien schijven bevat waarop alle nummer 1 hits van het label zijn verzameld, blijkt in de aanbieding te zijn en nu maar 40 euro te kosten. Ik vraag de verkoper of ik even mag zien wat er allemaal op staat. De eerste zes CD’s betreffen de jaren 60 en 70. Zo te zien de hoogtijdagen van Motown. The Supremes, Marvin Gaye, Stevie wonder, The Commodores, The Temptations, The Four Tops, ze komen allemaal voorbij. Ik ben nooit zo’n fan geweest van Motown, maar deze indrukwekkende lijst van namen is een feest der herkenning. Op de laatste vier schijven wordt de periode vanaf 1980 belicht. Duidelijk een periode van verval. Veel minder hits per jaar en ook de diversiteit neemt af, waardoor vooral het gekweel van Lionel Richie en, alsof dat nog niet genoeg is, het geneuzel van Boys II Men centraal staan. Alleen voor die eerste periode, en omdat de box in de aanbieding is, besluit ik de verzamelaar mee te nemen. Thuis blijkt ook het geluid prima te zijn. Netjes opgepoetst en veel beter dan de kwaliteit die je vaak tegenkomt op allerlei goedkope overzichten. Zo horen verzamelaars te zijn. Compleet, netjes vormgegeven en met zorg samengesteld. Een leuk hebbedingetje voor iedereen die iets met de hits van Motown heeft.

Plaats een reactie