Pineapple Thief – 10 Stories Down


Van 10 Stories Down wordt in 2005 verwacht dat het de doorbraak zal betekenen van Pineapple Thief. Een band die al een aantal jaren opereert op het snijvlak van de Post-Rock en de Progressive Rock. Ondanks lovende recensies blijft het succes uit. Pas als ze in 2008 onderdak vinden bij Kscope, het label waar ook Porcupine Tree en Gazpacho gehuisvest zijn, weten ze een wat groter publiek te bereiken. Omdat alle voorgaande releases out of stock zijn, besluit Kscope ze allemaal opnieuw uit te brengen. Na de verzamelaar 3000 Days en Little Man is nu 10 Stories Down aan de beurt. Oorspronkelijk gelimiteerd uitgebracht als 12 Stories Down met de bonus-CD Eight Days Later, zorgt deze release ervoor dat beide schijven weer verkrijgbaar zijn. 10 Stories Down markeert een keerpunt in de carrière van Pineapple Thief. Eerdere platen zijn vooral de verdienste van zanger Bruce Soord. Vanaf 10 Stories Down besluit hij een vaste band te formeren zodat er ook opgetreden kan worden. Deze schijf bevat daardoor een aangename combinatie van subtiliteit en onvervalste Rock met lekker in het gehoor liggende refreinen. Wretched Soul is daar een goed voorbeeld van. The World I always Dreamed Of verraad invloeden van Radiohead vermengd met Progressive Rock. Sowieso worden akoestische elementen vaak afgewisseld met stevige gitaarpartijen en nostalgisch klinkende toetsenborden. Het leidt tot naar Post-Rock neigende erupties. I Will Light Up Your Eyes is in al zijn eenvoud en met zijn repeterende lyrics een van de hoogtepunten van het album. Alsof ze daarmee definitief afscheid nemen van de sound die ze op voorganger Variations On A Dream vastlegden. 10 Stories Down is een prachtige CD, die het verdient om nu alsnog meer mensen te bereiken dan in 2005.

Plaats een reactie