This Is The Balanescu Quartet


Alexander Balanescu zou je kunnen kennen als leider van het Michael Nyman Ensemble, waarmee hij jarenlang over de hele wereld reist. Daarnaast timmert hij sinds 1987 aan de weg met zijn eigen kwartet, waarin hij de grenzen tussen Pop, Klassiek, Avantgarde en Jazz verkent en verlegt. Het resulteert in de release van een flink aantal albums. This Is The Balanescu Quartet is vorige week uitgebracht en is zeer geschikt om kennis te maken met de muziek van dit viertal. De compilatie concentreert zich op vier eerder uitgebrachte platen. Possessed baart in 1992 opzien, omdat ze daarop nummers van Kraftwerk van een nieuwe interpretatie voorzien. Angels & Insects bevat muziek die gemaakt wordt voor de gelijknamige film. Op Maria T en Luminitza gaat Balanescu terug naar zijn Roemeense roots. Door de nadruk op deze vier verschillende werken te leggen, laat het ensemble horen van welke markten ze thuis zijn. Filmmuziek die soms doet denken aan Zbigniew Preisner. Herinterpretaties van muziek uit een andere wereld die het etiket cover niet eens mogen hebben. Afwisselend avantgardistisch en ontroerend. Dan weer abstract en doordringend. Een verzamelaar die naar meer smaakt. Op This Is The Balanescu Quartet zijn namelijk alleen Autobahn, The Model en Pocket Calculator te horen. Elektronische muziek op een zeer originele wijze gespeeld door een strijkorkest. Vooral Autobahn klinkt geweldig. Zelfs het geluid van de voorbijrazende auto’s komt uit de strijkers. Aangezien op Possessed, naast eigen werk en een bijdrage van David Byrne, ook The Robots en Computer Love van een nieuw arrangement worden voorzien, kijk ik nu al uit naar het moment dat deze release op mijn deurmat landt.

Plaats een reactie