Kraftwerk – 20190601


Als ik erachter kom dat de tune van het radioprogramma Spleen afkomstig is van Die Roboter, is mijn definitieve interesse voor Kraftwerk gewekt. Vervolgens zie ik ze voor het eerst live op Rock Werchter. Dit jaar sluiten ze de zaterdag van Best Kept Secret af. Vooraf leidt dat tot enige scepsis. De Duitsers zijn al een hele tijd geen groot bewaard geheim meer. Meer een instituut. Bovendien treden ze de afgelopen jaren al regelmatig in ons land op. Enige unieke aan dit optreden, is het feit dat het de eerste keer gaat worden dat ze hun 3D-variant op een festival brengen. Toch werkt het. Het strand staat afgeladen vol met mensen. Het uitzicht op een mensenmassa met speciaal voor dit evenement uitgereikte brilletjes, doet futuristisch aan. Precies waar Kraftwerk groot mee is geworden. Vanaf het begin zijn de visuals prima in orde. Zoals we ze kennen van eerdere shows. Vooral tijdens Spacelab is het 3D-effect opzienbarend. Inclusief een UFO in de vorm van het evoluon. Landend op het strand van de Beekse Bergen. De muziek klinkt tijdloos. Het geluid is fenomenaal. Perfect uitgebalanceerd. De sequencers pulseren prachtig en de bassen beroeren op een plezierige manier je onderbuik. Magisch wordt het echter niet. Er is geen enkele verrassing te herkennen in de setlist. Wat zou het mooi zijn geweest als ze eens wat variatie hadden aangebracht door bijvoorbeeld Europa Endlos of Schaufensterpuppen toe te voegen. Of door gewoon alles eens in het Duits te vertolken. Daarnaast is Ralf Hütter vanavond niet al te goed bij stem. Het drukt niet een te grote stempel, omdat de muziek veelal instrumentaal is en er een grote rol is weggelegd voor de vocoder. Gelukkig weet de band muzikaal subtiel te verrassen. Daarmee aantonend dat hun statische aanwezigheid achter de keyboards toch nog iets toevoegt. Indrukwekkend? Ja. Grensverleggend? Nee. Niet meer.

Setlist:

 1. Numbers
 2. Computer World
 3. It’s More Fun To Compute
 4. Home Computer
 5. Computer Love
 6. The Man Machine
 7. Spacelab
 8. The Model
 9. Autobahn
 10. Geiger Counter
 11. Radioactivity
 12. Tour de France
 13. Trans-Europe Express
 14. The Robots
 15. Boing Boom Tschak
 16. Musique Non Stop

Plaats een reactie