Julia Holter – Tragedy


Via Twitter word ik door Tom Wolf gewezen op het nummer Try To Make Yourself A Work Of Art van Julia Holter. De mysterieus klinkende keyboards zorgen voor een dreigende en spookachtige sfeer. In combinatie met de monotone vocalen van Julia Holter vormen ze de opmaat voor een repititieve mars. Onmiddelijk word ik gegrepen door de verrassende klanken van deze compositie en start de zoektocht naar meer. Ik kom erachter dat dit niet het eerste werk van deze Amerikaanse zangeres is en dat ze graag elementen van Ambient, Klassiek en Elektro samensmeed tot Avantgarde met een hoofdletter A. Abstract klinkende laagjes keyboards in combinatie met opnames uit het dagelijkse leven bepalen de sound van Tragedy. Daaroverheen de lieflijke en soms dreigende vocalen. In Celebration lijkt het alsof ze serene stilte wil vangen in muziek. Dromerig en intens. Het blijft continu boeien. Ze krijgt het voor elkaar om je als het ware de muziek in te trekken. Ook bij de langere nummers. Ze weet het gevoel te creëren dat je ook hebt bij een spannend boek. Je wilt sneller gaan lezen, zodat je naar de volgende pagina kunt gaan. Om vlug te achterhalen wat er allemaal te gebeuren staat. Interlude bevat prachtige orgelachtige klanken, met daar doorheen het geluid van zo’n flexibele, plastic buis die je ronddraait om hem te laten zingen. Hoogtepunt is het afsluitende titelnummer. Alle eerder genoemde aspecten komen hier aan bod, met een verslavend thema dat slechts uit haar tekstloze vocalen bestaat. Tragedy komt het best tot zijn recht als je er even voor gaat zitten en de plaat van begin tot het eind tot je neemt. Voor liefhebbers van Laurie Anderson biedt Julia Holter een aangename luisterervaring die eenzelfde intensiteit en spanning bevat.

Plaats een reactie