Peter Gabriel – New Blood Live


In 2010 verrast Peter Gabriel vriend en vijand met Scratch My Back. Hierop covert hij niet alleen nummers van collega’s als Arcade Fire, David Bowie en Elbow, hij voorziet ze ook van klassieke arrangementen. Na de release gaat hij uitgebreid op tournee. Tijdens die concerten speelt hij met The New Blood Orchestra zowel Scratch My Back als een selectie uit zijn eigen werk. Tussendoor legt hij klassieke bewerkingen van zijn eigen nummers vast in de studio, waarna hij weer gaat optreden. De avond in Hammersmith Apollo te London is nu uitgebracht op video. Vergeleken met de allereerste concerten valt als eerste op, dat er nu veel meer een eenheid staat. Alsof Gabriel en het orkest nu pas echt goed op elkaar zijn ingespeeld. Dochter Melanie en Ane Brun verzorgen de backing vocals. Après Moi is daardoor nog indrukwekkender dan op Scratch My Back. Ook het gastoptreden van Sevara Nazarkhan tijdens In Your Eyes geeft een extra dimensie aan de klassieke uitvoering van deze compositie. Alles is treffend in beeld gebracht, met subtiele multimedia op de achtergrond. Gabriel put uiteraard uit zijn bekende werken. Mercy Street, Red Rain en Biko zijn mooi gearrangeerd, maar lijken toch iets te veel op het origineel. De balans tussen Klassiek en Pop lijkt iets uit evenwicht te raken. Mooi, maar minder verrassend. Gelukkig brengt hij met adembenemende versies van minder bekende werken als Signal To Noise, The Nest That Sailed The Sky en Wallflower de balans weer terug. Een prachtige registratie voor iedereen die Peter Gabriel een warm hart toedraagt. Een fraai document als je de combinatie van klassieke arrangementen en popmuziek weet te waarderen. De Deluxe Edition combineert een mooi fotografisch boekwerk met zowel audio als video.

Setlist:

 1. Intruder
 2. The Boy In The Bubble
 3. Après Moi
 4. The Drop
 5. Washing Of The Water
 6. The Book Of Love
 7. Darkness
 8. The Power Of The Heart
 9. Biko
 10. San Jacinto
 11. Digging In The Dirt
 12. Signal To Noise
 13. Downside Up
 14. Mercy Street
 15. The Rhythm Of The Heat
 16. Blood Of Eden
 17. Red Rain
 18. Solsbury Hill
 19. In Your Eyes
 20. Don’t Give Up
 21. The Nest That Sailed The Sky

Plaats een reactie