Tangerine Dream – Pergamon


In 1980 zitten we middenin de Koude Oorlog. Het Westen boycot de Olympische Spelen in Moskou. Duitsland is nog steeds opgedeeld. De waanzin van het wantrouwen is het best voelbaar in Berlijn. De stad waar Tangerine Dream vandaan komt. Een band die vanaf het eind van de jaren zestig experimenteert met synthesizers en zo een van de grondleggers wordt van deze instrumentale muziekstroming. Op 31 januari 1980 geven de Duitsers twee optredens in Der Palast Der Republik, oftewel de Volkskammer. Ze zijn daarmee de eerste band uit het Westen die uitgenodigd wordt om er live te spelen. Ondanks dat deze gebeurtenis voor heel wat aandacht in de media zorgt, wordt het optreden nooit officieel gereleased. De liefhebbers moeten het doen met bootlegs, die voor grof geld van hand tot hand gaan. Pas medio jaren negentig wordt het concert officieel uitgebracht. Het niveau van een bootleg ontstijgend, maar nog steeds niet al te best qua geluidskwaliteit. Aangezien Tangerine Dream sinds enkele jaren alles in eigen hand genomen heeft, besluit de band om Pergamon eens goed op te poetsen en opnieuw uit te brengen. Het resultaat is verbluffend. De muziek past uiteraard helemaal in de tijdgeest. Op dat moment werkt Tangerine Dream al aan het album Tangram, dat enkele maanden later zal verschijnen. Thema’s ervan zijn duidelijk terug te horen op Pergamon. Vooral de aftrap van het concert, met alleen maar piano, is indrukwekkend te noemen. Uiteraard worden er later, zoals we van ze gewend zijn, vele lagen keyboards en sequencers aan toegevoegd. Het heeft even geduurd, maar eindelijk is dit historisch en muzikaal interessante document te beluisteren zonder je te hoeven ergeren aan de geluidskwaliteit.

Plaats een reactie