Daughter – If You Leave


Daughter baart in 2011 opzien met de release van The Wild Youth. Op dat moment alweer de derde EP die ze uitbrengen en een van de voorproefjes op hun uiteindelijke debuut If You Leave. Doordat hun nummers vervolgens worden gebruikt voor reclames en zelfs langskomen in bekende TV-series, groeit de aanhang langzaam maar zeker. Ook het beruchte label 4AD merkt ze op en stelt ze in de gelegenheid om het debuut bij hen op te nemen. De verwachtingen zijn daardoor hooggespannen. Daughter maakt die meer dan waar. Het duo van weleer is uitgegroeid tot een trio bestaande uit Elena Tonra, Igor Haefeli en Remi Aguilella. Ook de muziek heeft zich verder ontwikkeld. Het contrast tussen intimiteit en grootse momenten is nog omvangrijker geworden en verder uitgebouwd. Alsof eb en vloed steeds in een enkele compositie gevangen worden. Ook zijn er subtiele elementen uit de Post-Rock aan het spectrum toegevoegd, waardoor een nummer als Tomorrow naar het eind toe wel wat weg heeft van een meer melodieuze variant op Sigur Rós. Vanwege het spelen met de dynamiek van hard en zacht, is het bijna onmogelijk om niet ook aan XX te denken. Door de gitaren minder te versterken en van meer galm te voorzien, creëren ze toch een hele andere sfeer. Roffelende drums en breekbare zang van Elena maken het plaatje compleet. Het heeft allemaal een iets vrolijkere ondertoon. Hoe wrang de teksten soms ook zijn. Je lijkt te luisteren naar een Singer-songwriter die elementen uit de Folk en de Post-Punk op een boeiende manier aan elkaar heeft geknoopt. Steeds met herkenbare melodielijnen en refreinen. Je meenemend op een reis door een donker bos, maar immer met uitzicht op een open weiland waar je je kunt laven aan de verkwikkende zonnestralen.

Plaats een reactie