Julia Holter – Loud City Song


Op Tragedy laat de Amerikaanse zangeres Julia Holter horen dat ze graag elementen van Ambient, Klassiek en Elektro samensmeed tot Avantgarde met een hoofdletter A. Opvolger Ekstasis bevat dezelfde aspecten, maar legt vooral de nadruk op dromerige intensiteit. Loud City Song is haar derde album in drie jaar. Waar ze haar eerste twee platen in de huiskamer opneemt, kan ze op deze nieuwste release voor het eerst gebruikmaken van een professionele studio. Daardoor klinkt het allemaal wat voller en frisser. Zonder het karakteristieke van haar muziek te verloochenen. Ook slaat ze nieuwe wegen in door strijkers en blazers toe te voegen aan het klankenpalet. Sommige composities krijgen hierdoor een laag mee, die rechtstreeks uit de Jazz lijkt te zijn geïmporteerd. Luister maar eens naar This Is A True Heart. Holter opent gedurfd en zeker niet loud. World bevat in eerste instantie veel stiltes en alleen haar stem. Later aangevuld met toetsen, blazers en strijkers. Spannend gearrangeerd en meteen aangevend uit welk vaatje ze nog steeds tapt. Loud City Song is namelijk nog steeds experimenteel. Net als op Ekstasis ligt alles wel iets makkelijker in het gehoor dan op haar debuut. Zonder minder apart te zijn. De combinatie van melodie en Avantgarde tilt de composities naar een hoger niveau. Het zorgt voor een muzikale ontdekkingsreis waar continu wat te beleven valt. De ene keer dromerig, dan weer intens. Laverend tussen Jazz, Ambient en Avantgarde. Alsof Laurie Anderson zich tijdens een improvisatie waagt aan Enya. Op afsluiter City Appearing komen alle ingrediënten van haar muziek bij elkaar om de ultieme song op te leveren. Loud City Song is het beste album van Julia Holter tot nu toe en voer voor de jaarlijstjes.

Plaats een reactie