Pieter Nooten – 20131109


Pieter Nooten is in eerste instantie vooral bekend als toetsenist van Clan Of Xymox. Nadat hij afscheid heeft genomen van deze band, brengt hij samen met Michael Brook het mooie Sleeps With The Fishes uit, waarmee hij een relatief groot publiek weet te bereiken. Hierna lijkt het stiller te worden rondom Nooten, maar hij blijft zeer actief. Hij experimenteert met Dance en produceert albums van anderen. Ook schrijft hij muziek voor commercials en gaat hij aan de slag met Ambient. In het verlengde van de laatste activiteit treedt Nooten vanavond op in de oude Sint Willibrorduskerk te Middelbeers. Daar wordt een Ambient Music Night georganiseerd. Een mooiere setting kun je je niet wensen. Ron Boots en Eric van der Heijden warmen de zaal op. Zij spelen ieder een set van een half uur. Na de pauze is het de beurt aan Pieter Nooten. Hij brengt werk van zijn nieuwste plaat Haven. Zeven afzonderlijke stukken. Nooten demonstreert feilloos hoe Ambient hoort te klinken. Door ogenschijnlijke tegenstrijdigheden met elkaar te verbinden, creëert hij muziek die zowel rustgevend als spannend is. Duisternis, melancholie en melodie wisselen elkaar af. Hier en daar aangevuld met subtiel repeterende ritmes die via aanslagen op de piano worden gecreëerd. Met improvaties op cello ondersteunt Lucas Stam hem in een drietal composities. Analoog en digitaal vinden elkaar. Omhelzen elkaar. Creëren prachtige klanken in een mooi verlichte kerk. Mede dankzij de abstracte videoprojecties. Na een uur dat voorbij gevlogen lijkt, zit het erop en nemen Pieter en Lucas een hartverwarmend applaus in ontvangst. Mochten er nog mensen zijn die denken dat Ambient gelijkstaat aan achtergrondbehang, dan heeft Pieter Nooten vanavond het tegendeel bewezen.

Plaats een reactie