Broken Twin – May


Sommige platen zijn zo teer en breekbaar, dat het bijna pijn doet als je ze beluistert. Melancholie die je tot op het bot raakt. Met als resultaat pure schoonheid. Het debuut van Broken Twin past in deze categorie. Majke Voss Romme uit Denemarken weet zich eerder al in de kijker te spelen tijdens de tour van Daughter, waar ze het voorprogramma verzorgt. Piano, gitaar, viool, cello en subtiele elektro begeleiden haar mooie stem. Breekbaar en sober met een donkere ondertoon. Het wordt echter nooit helemaal gitzwart. Soms heeft haar stem wel wat weg van een fragiel klinkende Moya Brennan. Ontdaan van Keltische invloeden. Ook op deze plaat wordt Broken Twin bijgestaan door Nils Gröndahl op viool. Vooral bekend als de violist van Under Byen. Hier en daar kiest ze ervoor om de soberheid vaarwel te zeggen door wat extra spanning toe te voegen. In de opening van In Dreams bijvoorbeeld. Met strijkarrangementen die doen denken aan Sigur Rós. Een album dat in de lente is uitgebracht, maar eigenlijk vooral herfstachtige liedjes bevat. De teksten zijn dromerig en mysterieus. De eerder gepresenteerde single Sun Has Gone valt op in het geheel doordat een sobere instrumentatie wordt gecombineerd met een rijkere melodie. Afsluiter No Darkness kondigt de lente aan en etaleert vooral hoop. Misschien is dat wel het geheim van deze release. Het contrast tussen sfeer en tekst. May is daardoor geen plaat die je even opzet. Dan vervliegt het geheel in het niets. May vraagt aandacht van de luisteraar. Pas dan zul je de pracht en de emotie van dit schitterende debuut op waarde kunnen schatten. Onder de oppervlakte schuilt de enorme intensiteit en diversiteit.

Plaats een reactie