London Grammar – If You Wait


Wellicht zonder het te weten, zullen er velen zijn die de muziek van het Britse trio London Grammar al kennen. Hun single Hey Now wordt namelijk vorig jaar gebruikt voor de reclame van Dior’s J’adore. Het zorgt voor vernieuwde aandacht op een moment dat hun debuut If You Wait al een jaar oud is. London Grammar bestaat uit Hannah Reid, Dan Rothman en Dominic Major en wordt vijf jaar geleden in Nottingham opgericht. De eerste opnames doen ze samen met Rollo Armstrong van Faithless en Liam Howe van Sneaker Pimps. Al snel worden ze opgepikt door Ministry Of Sound. De band combineert de subtiliteit van XX met beats die in de verte iets weghebben van Lamb. Vervolgens geven ze er een geheel eigen draai aan. Vooral de vocalen van Hannah Reid vallen op en gaan door merg en been. Continu een sluimerende spanning creërend. Doordrengt van hoop. Ondanks de indrukwekkende uithalen, wordt het nergens bombastisch. De dynamiek van Strong is wat dat betreft typerend. Een compositie die anderhalf jaar geleden al is uitgebracht op single. De muziek lijkt op de hele plaat in eerste instantie vooral ondersteunend, maar is tegelijkertijd enorm bepalend voor de sfeer. Die is intiem, donker en stemmig. Wellicht het best te omschrijven als gepassioneerde Elektro met een vleugje Pop. Met hier en daar een gitaar. Alhoewel If You Wait overal erg fijnzinnig klinkt, zorgt het titelnummer voor een mooi rustpunt op de plaat. Een ijzige ballad waarin Hannah’s stem wordt begeleid door piano en spookachtig klinkende keyboards. Aangevuld met pareltjes als Sights en Flickers kun je slechts concluderen dat If You Wait van London Grammar een bewonderenswaardig debuut is, dat je beter laat dan nooit kunt ontdekken.

Plaats een reactie