Julia Holter – Have You In My Wilderness


Het contrast tussen Try To Make Yourself A Work Of Art van haar debuut Tragedy en Feel You van Julia Holter’s nieuwe plaat is immens. Toch kun je het pad dat ze in vijf jaar heeft bewandeld vooral zien als een proces van natuurlijke evolutie. Ooit begonnen als een componist in de huiskamer, die graag elementen uit de Ambient, Klassiek en Elektro combineert tot Avantgarde met een hoofdletter A. Vervolgens steeds meer dromerige aspecten toevoegend aan het klankenpalet. Inclusief de durf om die te combineren met strijkers en blazers. Op Loud City Song voorzien van een laagje dat ze rechtstreeks uit de Jazz importeert. Have You In My Wilderness lijkt daar vooral op voort te borduren. In eerste instantie is dat wellicht teleurstellend. Je bent tot nu toe gewend dat Holter bij iedere nieuwe plaat voor een enorme verrassing zorgt. Na meerdere beluisteringen valt echter op hoe ze toch weer een enorme stap heeft gezet in haar muzikale ontwikkeling. Haar zang staat wat prominenter vooraan in de mix, waardoor de meer persoonlijke teksten beter tot hun recht komen. Ze heeft het dromerige aspect van haar muziek verder uitgediept, maar zorgt ervoor dat de luisteraar nog steeds wordt uitgedaagd. Ook weet ze meer toegankelijke composities nog steeds af te wisselen met nummers die duidelijk maken waar ze vandaan komt. Luister maar eens naar het broeierige en contrastrijke Vasquez, waar Dream Pop en weelderige instrumentatie met elkaar het gevecht aangaan. Waarschijnlijk is dat het knappe van deze release. Meer toegankelijke nummers opleveren, zonder in te boeten aan creativiteit. Uiteindelijk resulterend in een plaat waar opnieuw enorm veel te beleven valt. Je moet er wel even voor gaan zitten.

Plaats een reactie