Astrocolor – Lit Up


Vanaf november begint steevast de zoektocht naar liedjes ten behoeve van de jaarlijkse kerstcompilatie. Ook dit jaar is er weer veel materiaal gereleased. Helaas gaat het dan bijna altijd om het op identieke wijze vertolken van het standaardwerk. Gelukkig worden er op kleine labels ook andere platen uitgebracht. Astrocolor uit Canada kiest ervoor om de bekende composities flink te verbouwen. Met een vleugje van herkenning, maar steeds aangenaam anders. Elk nummer wordt tot in de details ontleed en vervolgens met extra aanvullingen weer in elkaar gezet. Een draak van een klassieker als Little Drummer Boy wordt zo ineens heel aangenaam. Neigend naar Post-Rock ontwikkelt het lied zich bijna dreigend naar de kenmerkende melodie. Gezongen door Kandle. Let it Snow klinkt als relaxte Jazz met een swingende ondertoon. Slechts de titel van het lied wordt gezongen en alleen daardoor herken je het oorspronkelijke nummer nog. Blazers die opgenomen lijken te zijn in een rokerig café beklemtonen de sfeer. Hetzelfde geldt voor Sleigh Ride. Met vocalen van Abi Rose. Subtiele gitaren kondigen de melodie aan. Nog steeds herkenbaar, maar in een heel ander arrangement gestoken. Zo is ieder kerstlied bewerkt. Sugar Plums bevat elementen uit Funk en Jazz. Rudolph The Rednosed Reindeer is alleen nog maar als zodanig te herkennen dankzij het leitmotiv dat op gitaar wordt gespeeld. Een gouden vondst van Astrocolor om bekende klassiekers op deze manier te verbouwen. Het was nog mooier geweest als er hier en daar ook wat onbekender materiaal aan bod was gekomen, maar dat is ze vergeven. Doordat de sfeer van vrolijkheid overal subtiel aanwezig is, een heerlijke plaat voor deze periode van het jaar.

Plaats een reactie