I.M. Piotr Grudziński


Op diverse plekken op deze website heb ik Piotr Grudziński geroemd om zijn gitaarpartijen. Omdat ze zo lekker melodieus door de nummers van Riverside meanderen. Dankzij zijn aanpak is hij mede verantwoordelijk voor de brug die deze Poolse band weet te slaan tussen de Progressive Rock en de Progressive Metal. De afgelopen jaren zie ik ze drie keer live en iedere keer weer laten de heren zien hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld. Vanavond lees ik op Twitter dat Piotr Grudziński op 40-jarige leeftijd is overleden. Dat je muzikale helden ouder worden en sterven, hoort bij het natuurlijke proces van het leven. Ook dan blijven het heftige berichten. Het nieuws van het overlijden van deze gitarist op zo’n jonge leeftijd, laat me vooral geschokt achter. De heren zitten nog middenin een tour naar aanleiding van het vorig jaar verschenen Love, Fear & The Time Machine. Mijn gedachten gaan weer terug naar de eerste kennismaking. Arrow Rock. Precies tien jaar geleden. Ik bezoek het festival voor Porcupine Tree en Roger Waters, maar ben ook in de gelegenheid om Riverside te zien. De klanken van Second Life Syndrome trekken me de tent in. Een kennismaking die naar meer smaakt en ertoe leidt dat elk album van de band wordt aangeschaft. Met als uiteindelijke favorieten Rapid Eye Movement en Anno Domini High Definition. Daar vlak achter komen al die andere juweeltjes zoals Shrine Of New Generation Slaves en Memories Inside My Head. Op zulke momenten rest niets anders dan Piotr Grudziński vooral te eren door naar zijn muziek te luisteren en hem te bedanken voor zijn heerlijke gitaarspel op al die platen.

Tekst: Luistertips
Fotografie: Harold Jansen

Plaats een reactie