The Fifth Element


Ik heb niks met Bruce Willis. Een van zijn films kan ik echter zeer waarderen. The Fifth Element. Ondertussen al vele malen bekeken. Een film die zowel aspecten van Science Fiction, Actie als Humor in zich heeft en daar ook nog een soort van religieus motief in vermengt. Daterend uit 1997. Geregisseerd door Luc Besson. Tevens met hoofdrollen voor Milla Jovovich, Gary Oldman, Chris Tucker en Ian Holm. Ook Tricky heeft een bijrol in de film. De plot is redelijk eenvoudig. Het draait om de strijd tussen goed en kwaad. Degene die het vijfde element in handen krijgt, is de winnaar. De film is een lust voor het oog. Niet alleen dankzij de speciale effecten, maar tevens vanwege Jean-Paul Gaultier’s futuristische aankleding van de diverse acteurs. Naast de film is ook de soundtrack een aanrader. Vrijwel in zijn geheel gecomponeerd door Éric Serra, die zich liet inspireren door de Noord-Afrikaanse Rai. Helaas staat Alech Taadi van de Algerijnse zanger Khaled niet op de soundtrack, maar dat nummer is op Khaled’s album N’ssi N’ssi terug te vinden. Vooral het door de diva Plavalaguna gezongen lied valt op. Bestaande uit twee delen, die letterlijk Klassiek en Pop aan elkaar knopen. Het eerste stuk komt uit de opera Lucia di Lammermoor en wordt gezongen door de sopraan Inva Mula. Het tweede stuk gaat over in futuristische Elektro, waarbij het bereik van de sopraan in de studio is opgerekt tot vier octaven. Ook het thema van de film is zeer de moeite waard. Little Light Of Love. Hier en daar refererend aan Peter Gabriel, maar toch echt gecomponeerd door RXRA. Oftewel Éric Serra. Met een verslavend refrein en dito gitaarloopje aan het eind. Een track die perfect past bij de aftiteling van de film. The Fifth Element is daardoor met recht een Kluistertip te noemen.

Plaats een reactie