Masayoshi Fujita & Guy Andrews – Needle Six


Masayoshi Fujita is een bekende vibrafonist uit Japan. Het instrument is vergelijkbaar met xylofoon en marimba, maar bevat metalen toetsen. Hierdoor biedt het instrument wat meer mogelijkheden. Via dempingspedalen kun je als bespeler de lengte van de klanken beïnvloeden. Guy Andrews komt uit London en is vooral bekend als producer van Elektro waarin hij invloeden uit de Post-Rock en de Ambient verwerkt. Recentelijk treffend gedemonstreerd op zijn nieuwste release Our Spaces. Eerder dit jaar brengt de BBC ze bij elkaar in de studio in het kader van Late Junction. Een serie waarin twee muzikanten uit verschillende disciplines al improviserend worden uitgedaagd om het onbekende te verkennen. Met Needle Six als resultaat. Een compositie van bijna een half uur, waarin Ambient en Elektro met elkaar het duel aan gaan. Uitgebracht als 12″ op Record Store Day door Erased Tapes. Startend met een elektronische pulse, voegt Fujita er ijzige soundscapes aan toe door de zijkant van de vibrofoon te bespelen met een strijkstok. Vervolgens vult Andrews aan met warme keyboards die een extra fundament leggen. Melodieus toewerkend naar een middenstuk waarin de Ambient overheerst. Aangevuld met een beat die als een hartslag de stilte doorbreekt. Continu doorbreken aanslagen op de vibrafoon de stilte. Naar het einde toe evolueert het stuk naar subtiele Dance met een zacht klinkende sequencer op de achtergrond. Perfect de symbiose van de twee verschillende werelden illustrerend. Tenslotte overheersen wederom de omgevingsgeluiden. Opnieuw tevoorschijn getoverd door de wonderlijke combinatie van vibrafoon en Elektro. Needle Six is een heerlijke compositie, die van begin tot eind blijft boeien.

Plaats een reactie