Killing Joke – The Singles Collection


Killing Joke wordt in 1979 opgericht door Jaz Coleman in de hoogtijdagen van de Post-Punk, waarbij de band in de beginjaren wat meer naar de Punk neigt dan naar de New Wave. Vooral door het hoge tempo dat in de composities wordt verwerkt. Luister maar eens naar Birds Of A Feather en hoor waar Green Day de mosterd vandaan haalt. Dankzij single Love Like Blood dreigen de heren midden jaren tachtig definitief door te breken naar het grote publiek. De albums in die periode bevatten dan ook beduidend meer elementen uit de Pop. Bassist Martin Glover, oftewel Youth, wordt vervolgens een gerenommeerde naam in het circuit der producers. Denk aan Depeche Mode en U2. Killing Joke als band blijft gedurende hun gehele carrière een soort van compromisloos anarchisme uitstralen, waardoor ze nooit echt een gevestigde naam worden. Dat ze de laatste twintig jaar vooral opzien baren als ze weer eens een sporadisch teken van leven geven, versterkt dat alleen maar. In de jaren negentig beschuldigen ze zelfs Nirvana van plagiaat. Come As You Are zou erg veel weg hebben van Eighties. Het wordt ze op dat moment niet in dank afgenomen. Luister en oordeel zelf. Deze Singles Collection geeft een mooi beeld van hoe de band in ruim dertig jaar vanuit de Post-Punk, via een aanval op de charts, evolueert naar een industriële variant op de Metal met een zeer donker randje. Naast alle singles die ze in de loop der jaren hebben uitgebracht, bevat de limited edition een gigantische hoeveelheid aan edits, remixes en obscuur materiaal dat nog niet eerder op een handzame verzamelaar is uitgebracht. The Singles Collection is de perfecte manier om als liefhebber van het genre kennis te maken met Killing Joke. Zelfs voor de doorgewinterde fan valt er nog genoeg te beleven.

Plaats een reactie