Frank Vander linden – Nachtwerk


Om een of andere reden is de grens tussen België en Nederland nog steeds een enorme barrière voor muzikanten. Vooral als het gaat om hen die in het Nederlands zingen. Noordkaap en Gorki trekken volle zalen in België, maar breken nooit echt door in Nederland. Idem geldt voor De Mens. De band speelt op Rock Werchter en op Marktrock te Leuven voor duizenden mensen. Tevens de plekken waar wij hen in het verleden Live zien. In Nederland zien we ze als voorprogramma van Tröckener Kecks. In de kleine zaal van 013. Alhoewel ik De Mens een warm hart toedraag, vervaagt de interesse enigszins na de release van Blond. Als ik verneem dat zanger Frank Vander linden een soloplaat heeft uitgebracht, doet me dat in eerste instantie niet direct naar de platenzaak rennen. Totdat ik hem Live op de Belgische televisie het nummer Ik Dacht Aan Een Vrouw zie vertolken. Slechts gewapend met een akoestische gitaar. Zeer indrukwekkend. Anders dan ik van hem gewend ben. Het nummer blijkt afkomstig van zijn tweede album als solist. Nachtwerk. Een plaat waarop Frank zijn echtscheiding verwerkt. Zonder pathetisch of zwartgallig te worden. Hij haalt herinneringen op en vraagt zich af waarom het fout is gegaan. Gezegend Met Geluk, Trotse Pijn en Gebrek Aan Jou zijn pareltjes die uitblinken in eenvoud. Akoestische gitaar en piano vormen de belangrijkste ingrediënten. Hier en daar opgefleurd met subtiele soundscapes. Alles in dienst van de stem en de teksten van Vander linden, die als poëtische miniatuurtjes worden voorgedragen. Vanaf de eerste luisterbeurt ben ik verliefd op het album. De melodieën en de teksten nestelen zich in mijn hoofd; de zomer zindert, maar het huis staat in de kou. Vooralsnog alleen Live in België te bewonderen.

Plaats een reactie