Frank Vander linden – 20240322


Vlak na de release van zijn tweede soloplaat Nachtwerk, zien we Frank Vander linden live optreden in het Cultuurcentrum te Mechelen. Na het afsluiten van die tour richt hij zich weer op zijn band De Mens, maar eens in de zoveel tijd gaat hij toch weer graag in zijn eentje op pad. Alleen met zijn gitaar en zijn liedjes, waarbij hij soms pianist David Poltrock meeneemt. Zo ook vanavond. Wederom in het Cultuurcentrum. Als iedereen plaats heeft genomen, komt Frank met zijn gitaar door de reguliere ingang de zaal in en vertolkt zonder versterking opener Irene. Op het podium aangekomen gaat hij verder met Gebrek Aan Jou. Afkomstig van het al eerder genoemde Nachtwerk. De plaat waarop hij zijn echtscheiding verwerkt. De troubadour Vander linden praat op een olijke manier alle nummers aan elkaar. Hij steekt de draak met het feit dat veel van zijn composities over de liefde en de miserie in het verlengde daarvan gaan. Je kunt het liedjes met een lach en een traan noemen, maar hij realiseert zich dat het bij hem vooral liedjes zijn met een traan en een traan. Ook een aantal nieuwe nummers worden gespeeld. Vooral het voor zijn kinderen geschreven Ik Wil Niet Dat Je Het Koud Hebt, is adembenemend mooi en doet uitkijken naar de nieuwe plaat. Halverwege het optreden nodigt hij David uit op het podium. Begeleid met alleen maar piano wordt aan Jeroen Brouwers Schrijft een Boek een melancholische dimensie toegevoegd. De intieme sfeer benadrukkend. Deze avond speelt Vander linden opvallend veel materiaal van De Mens, waarbij eigenlijk alleen En In Gent ietwat uit de toon valt. Nooit Genoeg is de toepasselijke toegift. Na Ergens Onderweg eindigt het concert zoals het begon. Onversterkt. In zijn eentje. In het midden van de zaal. Om iedereen niet gedeprimeerd naar huis te sturen, zal hij een semi-positief nummer spelen. Met Liefde Komt Vanzelf eindigt een mooie avond.

Setlist:

 1. Irene
 2. Gebrek aan jou
 3. In de Walszaal
 4. Dit is mijn huis
 5. Patti Blues
 6. Ik wil niet dat je het koud hebt
 7. Zonder verlangen
 8. Warmte
 9. Verdwenen vrienden
 10. Genees mij
 11. Jeroen Brouwers schrijft een boek
 12. Kim is dood
 13. Soms denk ik dat ik een weeskind ben
 14. Je Kwetst Mij
 15. Het is maar verdriet
 16. En in Gent
 17. Ik dacht aan een vrouw
 18. Nooit genoeg
 19. Ergens onderweg
 20. Liefde komt vanzelf

Plaats een reactie