Brian Eno – Bloom: 10 Worlds


De muzikale loopbaan van Brian Eno begint bij Roxy Music. Als toetsenist weet hij zich, tijdens de hoogtijdagen van de Glam Rock, in de kijker te spelen. Na muzikale meningsverschillen met Bryan Ferry gaat hij solo. In eerste instantie profileert hij zich als liedjesschrijver en zanger. Niet onverdienstelijk, zo bewijst Before and After Science. Vervolgens gaat hij experimenteren met Ambient. Het leidt tot standaardwerken als Discreet Music en Music For Films. Later gaat hij tevens aan de slag met met video, om zijn klanktapijten van bijpassende beelden te voorzien. Dit resulteert in projecten als 77 Million Paintings en Thursday Afternoon. Tien jaar geleden brengt hij samen met Peter Chilvers zijn eerste app uit. Bloom. Opgevolgd door Trope en Air. Ook daarna blijft Eno experimenteren met applicaties. Zo wordt de release van Reflection vergezeld van een app. Met behulp van speciale algoritmes genereert de software de muziek, uitgaande van de basiselementen die ook op het album terug te vinden zijn. Ter viering van het tienjarig jubileum van Bloom hebben Eno en Chilvers nu Bloom: 10 Worlds uitgebracht. In tegenstelling tot tien jaar geleden nu ook beschikbaar voor Android. Naast het origineel bevat de app negen extra werelden. Elk onderdeel heeft zijn specifieke klanken en soundscapes. Het principe blijft hetzelfde. Je kunt ervoor kiezen om de app muziek te laten genereren, maar je kunt ook je eigen accenten toevoegen. Of zelf je eigen soundscapes creëren. Uiteraard binnen de kaders die Eno en Chilvers aanbieden. Simpelweg door te tikken op het touchscreen van je tablet of telefoon. Ook het ondersteunende artwork is in een nieuw jasje gestoken. In een recent interview duidt Eno het verschil tussen beide apps als volgt. Waar Bloom de single was, kun je 10 worlds zien als het erbij horende album.

Plaats een reactie