Bosse – Frankfurt Oder


Iedereen kent Bosse. Is het niet bewust, dan onbewust. Dankzij Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert; de zangeres van Hooverphonic. Het nummer is een vertaling van Bosse’s Frankfurt Oder. Opgepikt door Paskal Jakobsen na een tip van Herbert Grönemeyer. Het succes van Zoutelande in Nederland en Frankfurt Oder in Duitsland zorgt ervoor dat Bosse’s carrière in zijn eigen land op dat moment een flinke boost krijgt, met als voorlopig hoogtepunt een tour dit jaar langs alle grotere zalen en stadions. In Nederland weet de gemiddelde luisteraar ondertussen nog steeds niet dat Bosse achter het succes van Zoutelande zit. Ook in Duitsland ging het in eerste instantie niet van een leien dakje. Frankfurt Oder is oorspronkelijk afkomstig van Guten Morgen Spinner uit 2006. Dan nog een langzame en relatief saaie ballad. Geschreven op het moment dat hij wist dat hij vader zou worden. Niet lang erna krijgt hij te horen dat zijn platencontract niet wordt verlengd. Bosse besluit om de rechten van Frankfurt Oder te kopen van de platenmaatschappij. Want deze liefdesverklaring aan zijn zwangere vrouw is alleen van hem. Vijf jaar later neemt hij een nieuwe versie op. Hij maakt er een duet van. Samen met Anna Loos, die naast een carrière als actrice ook muziek maakt met haar band Silly. Frankfort Oder wordt aangepast voor deelname aan het songfestival, wat uiteindelijk niet lukt. De tekst en de melodie van de zanglijn blijven onveranderd, maar de muziek eronder tapt uit een ander vaatje. Door er meer instrumentatie onder te zetten en het tempo te verhogen wordt het ineens een fris en zomers arrangement. Rechtdoend aan de tekst. Niet de leegheid van Frankfurt Oder benadrukkend, maar juist de vakantie met de liefde van je leven.

Plaats een reactie