Exit North – Book Of Romance and Dust


Steve Jansen brengt sinds het uiteenvallen van Japan met enige regelmaat nieuw materiaal uit. In diverse samenwerkingsverbanden. Elf jaar geleden released hij Slope. Inclusief vocale bijdragen van David Sylvian en Anja Garbarek. Aan de gelimiteerde editie is het prachtige Sow The Salt toegevoegd. Het resultaat van de eerste samenwerking met Thomas Feiner; de Zweedse bariton die je zou kunnen kennen van Anywhen. Deze samenwerking is blijkbaar zo goed bevallen dat de heren elkaar wederom treffen in Exit North. Ulf Jansson en Charles Storm maken het kwartet compleet. Opener Bested Bones zal bij de meeste liefhebbers bekend zijn van de digitale release zes jaar geleden. Het betreft een compositie van Feiner en Janson, die voor Exit North opnieuw is opgenomen. Zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke broeierigheid, is de compositie iets rijker gearrangeerd. Met de vocalen van Feiner iets meer vooraan in de mix. Daarmee is de toon gezet. Afhaken is geen optie meer. Je wilt vol ongeduld de rest van het album absorberen en je verstoppen in het mooie landschap dat de heren voorschotelen. Een landschap dat wordt aangevuld met de hemelse vocalen van Hedda Älveby en korte interrupties op trompet in Short Of One Dimension. Op het verstilde Losing gaan Anna Byland en Thomas Feiner op indrukwekkende wijze het duel aan. Veelal is de basis van iedere compositie de piano. Jansen krijgt de ruimte om zijn typische percussie en drums eraan toe te voegen. Viool en cello voegen subtiele accenten toe aan het geheel. Met de stem van Feiner als rode draad. Book Of Romance and Dust is van begin tot eind een meesterwerk. Ruim drie kwartier ben je gevangen en wil je niet loslaten. Tot je je door de stilte bewust wordt, dat je aan het einde van de plaat bent aangekomen.

Plaats een reactie

1 × 5 =