Yuka Fujii – Like Planets


David Sylvian doet al jaren waar hij zelf zin in heeft. De laatste tijd lijkt hij zich vooral te focussen op het uitbrengen van experimenteel materiaal of speciale releases in kleine oplagen. Hier en daar draagt hij vocaal bij aan muziek van anderen, wat dan weer leidt tot mooie compilaties zoals A Victim Of Stars. De foto die op die hoes prijkt, is afkomstig van Yuka Fujii. Ten tijde van Japan de vriendin van Mick Karn. Tot ze later voor een amoureuze verhouding met David Sylvian kiest. Gedurende de jaren tachtig is ze zo’n beetje de huisfotograaf van Sylvian. Het artwork rondom zijn releases wordt dan ook regelmatig verrijkt met haar beeldmateriaal. Like Planets vat deze periode treffend samen in beelden. Hier en daar zijn foto’s terug te vinden die herkenning oproepen. Daarnaast is het boek vooral een persoonlijk verslag van hun tijd samen. Ver van de hectiek van het leven van Sylvian als artiest. Juist gefotografeerd op momenten dat hij niet op het podium staat. Treffend legt Fujii de verandering die David doormaakt vast in foto’s. Een wijziging die je ook bemerkt in zijn muziek. De evolutie is duidelijk hoorbaar als je na het beluisteren van Japan’s Tin Drum zijn eerste soloplaten opzet. Brilliant Trees, Gone To Earth en Secrets From The Beehive. Fujii reist uiteraard regelmatig met hem mee en legt diverse indrukken vast. Ook van de omgeving waarin ze op dat moment resideren. Afbeeldingen in stille hotelkamers en desolate landschappen wisselen elkaar af. Dat Yuka Fujii prachtige foto’s kan maken, weten we natuurlijk al wel een tijdje. Dat een verzameling van foto’s ook een mooi verhaal kan vertellen om zowel de muzikant als de mens David Sylvian te duiden, illustreert het bijzondere van dit boek. Like Planets is het eerste deel in een serie van drie. Ik kijk nu al uit naar het vervolg.

Plaats een reactie

tien − drie =