U2 – The Unforgettable Fire


Vlak voordat ik voor het eerst met haar op vakantie ga, komt The Unforgettable Fire uit. De plaat klinkt nog steeds onmiskenbaar als U2, maar door het verkennen van de meer atmosferische kant van de band lijkt de muziek veel meer dynamiek te bevatten. Eigenlijk zit het er al vanaf het begin af aan in. Luister maar eens naar nummers als Drowning Man en Tomorrow. Producers Brian Eno en Daniel Lanois zijn echter de eersten die deze aspecten van hun muziek weten te accentueren en meer naar voren weten te halen. Die week regent het bijna continu. Gelukkig zitten wij lekker warm in een caravan op de camping in Bocholt. Niets kan ons deren. We hebben alleen oog voor elkaar, met op de achtergrond de klanken van The Unforgettable Fire. Na die week denken we bij het horen van deze muziek steeds terug aan die onvergetelijke herfstvakantie. Na vijfentwintig jaar is er dan eindelijk de geremasterde versie. In diverse uitvoeringen. Voorop staat dat het geluid enorm verbeterd is. De dynamiek in de muziek is geoptimaliseerd. De Limited Edition van deze uitgave biedt veel extra’s. Een prachtig boek met nieuwe liner notes en niet eerder gepubliceerde foto’s en een bonus-CD met alle b-kantjes en niet eerder uitgebrachte tracks. Inclusief veel live-materiaal. Daarnaast bevat de box nog een DVD met daarop niet alleen de videoclips, maar ook de registratie van het legendarische optreden tijdens Live Aid. Terwijl de klanken van A Sort Of Homecoming de huiskamer vullen, blader ik door het boek en bekijk ik de prachtige foto’s van Anton Corbijn. Deze zijn los aan de box toegevoegd. Terwijl op de achtergrond het titelnummer klinkt, dwalen mijn gedachten dwalen af. Ik realiseer met dat het herfstvakantie is. Buiten regent het. Net als toen in Bocholt.

Plaats een reactie