Sigur Rós – Heima


Omdat ze deze zomer naar IJsland op vakantie gaat, geef ik haar de film Heima van Sigur Rós mee. Zo kan ze alvast kennis maken met het mooie landschap en een van de belangrijkste muzikale exportproducten van het land. Als ze de DVD teruggeeft, vertelt ze me dat ze de beelden erg mooi vindt. De muziek wordt als vaag bestempeld. Mijn muziek heeft al heel wat etiketjes gekregen de afgelopen jaren, maar vaag is een relatief nieuw begrip. Hoogste tijd om die vaagheid van een context te voorzien. Sigur Rós maakt Post-Rock, die veel melodieuze en experimentele elementen bevat. Etherische klanktapijten bepalen de sfeer. In combinatie met het typische falsetto stemgeluid van zanger Jónsi. In 2007 worden al deze zaken vastgelegd op Heima. De film bevat een registratie van de tour door IJsland, waar ze een serie van gratis concerten verzorgen op vaak onverwachte plekken. Uiteraard komen alle klassiekers van de band langs. Persoonlijke favorieten zijn het eerder nooit uitgebrachte Gitardjamm – gefilmd in een verlaten fabriek – en de akoestische versies van Agaetis Byrjun en Von. Heima is niet alleen een uitgelezen kans om Sigur Rós live te bewonderen. Het is ook een document waarin de band een ode brengt aan IJsland en alle mensen die er wonen. Na het zien van de film wil je slechts afreizen naar dit mooie land. Kijken naar Heima is net als een concert van hen bezoeken. Vanaf het begin word je de wereld van de band in getrokken. Een sprookjesachtig universum waar veel te ontdekken en te beleven valt. Gesitueerd in al het moois dat IJsland te bieden heeft.

Setlist:

 1. Glósoli
 2. Sé Lest
 3. Ágætis Byrjun
 4. Heysátan
 5. Olsen Olsen
 6. Von
 7. Gítardjamm
 8. Vaka
 9. Á Ferð Til Breiðafjarðar Vorið
 10. Starálfur
 11. Hoppípolla
 12. Popplagið
 13. Samskeyti

Plaats een reactie