Senser – How To Do Battle


Zou er nog iemand zitten te wachten op een nieuwe release van Senser? In 1994 maken ze een verpletterende indruk met het album Stacked Up, wat uiteindelijk leidt tot optredens op Roskilde, Reading en Rock Werchter. Daarna gaat het snel bergafwaarts met de band. Nog voor een tweede plaat uit te brengen, nemen rapper Heitham Al-Sayed en drummer John Morgan afscheid om Lodestar op te richten. Het unieke van Senser wordt hiermee in twee entiteiten opgesplitst. Niet langer strijden de politiek getinte raps met de fluwelen vocalen van Kerstin Haigh, op een basis van Hip Hop, Heavy Metal en Punk. De band gaat nog wel in afgeslankte vorm door, maar kan geen potten meer breken. In 1999 besluiten ze te stoppen. Tijdens de afscheidstournee komt het idee naar voren om ook de ex-leden uit te nodigen. Het blijkt als vanouds aan te voelen, waarop ze beslissen om in de originele bezetting de draad weer op te pakken. Op het eerste resultaat, het album Schematic, hoor je duidelijk hoe twee verschillende kampen ietwat onwennig samen een plaat in elkaar proberen te zetten. Op How To Do Battle, een bijna onopgemerkte release uit 2009, is de synthese weer helemaal terug. Alsof je terugreist naar 1994. De tijd lijkt stil te hebben gestaan en misschien is dat ook wel het probleem van deze plaat. Waar is de vernieuwing? Veel nummers hebben op een of andere manier een link met Stacked Up. De klanken van States Of Mind en Age Of Panic lijken niet ver weg. Net als zestien jaar geleden, kakt ook deze release halverwege wat in. Wellicht is het consumeren van Rapcore, in een onafgebroken luisterbeurt, iets te veel van het goede? Ondanks dat is het een verdienstelijke plaat, die zeker de liefhebbers van het genre zal bereiken.

Plaats een reactie