Tom McRae – 20100402


Tom McRae sluit vanavond het laatste optreden van zijn tour af in de Piek te Vlissingen. Ter promotie van zijn vijfde album The Alphabet Of Hurricanes. We worden verwelkomd met Hidden Camera Show. Vanaf het begin realiseren we ons wat een bijzondere ervaring het is om in deze intieme sfeer een optreden van Tom McRae bij te wonen. De zaal biedt ruimte aan zo’n tweehonderd mensen. Hierdoor kun je tot in het diepst van je vezels het concert beleven. Je ziet dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dit heeft tevens zijn uitwerking op het enthousiasme van de band. Ontspannen wordt er gesproken met het publiek. Juist in deze setting is het mogelijk om de zaal nog meer te betrekken bij het optreden. Tom McRae maakt er optimaal gebruik van. Tijdens End Of The World News ziet hij dat een meisje de tekst kent. Hij vraagt haar om het podium op te komen en met hem mee te zingen. Uiteindelijk overwint ze haar schroom en geeft ze zich over aan het moment. Het bevordert de sfeer enorm en we genieten met zijn allen mee. Vervolgens trakteert Tom McRae ons op een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre. Ondanks de intieme setting houdt de band zich niet in. Ook de subtiele muren van geluid worden perfect geproduceerd. Niet te hard. Precies goed. Vooral in Silent Boulevard maakt het veel indruk. De cello ondersteunt hierbij alsof het een elektrische gitaar is. Tijdens de meer melancholische momenten toont het instrument ons echter haar ware gezicht. In al haar droefheid strooit ze met haar emoties. Bewondering en ontroering. Meerdere keren kijken we elkaar aan met een brede glimlach op het gezicht. We maken deel uit van iets heel moois. Hulde voor De Piek, dat ze Tom McRae hebben weten te contracteren. Dit optreden staat in onze lijst van een van de meest gedenkwaardige ooit.

Setlist:

 1. Hidden Camera Show
 2. Me And Stetson
 3. Karaoke Soul
 4. Summer Of John Wayne
 5. End Of The World News
 6. Please
 7. American Spirit
 8. A & B Song
 9. Walking 2 Hawaii
 10. One Mississippi
 11. Still Love You
 12. Silent Boulevard
 13. Out Of The Walls
 14. The Boy With The Bubblegun

Tekst: Luistertips
Fotografie: Andre Joosse

Plaats een reactie