OMD – History Of Modern [Part 1]


De release van het album History Of Modern, is in 2010 een flinke verrassing. Eindelijk zijn de heren van Orchestral Manoeuvres In The Dark weer in originele bezetting bij elkaar, om een album af te leveren dat de sfeer van hun beginjaren uitademt. De tijd dat ze bekend worden met hun minimale Elektro die regelmatig knipoogt naar de hitlijsten. Architecture & Morality bewijst dat het mogelijk is. Na Junk Culture haakt menig muziekliefhebber af, omdat de band doorgroeit naar een veredelde hitmachine. Met hits als Locomotion en So In Love boren ze bewust een ander en een groter publiek aan. De subtiele balans tussen Avantgarde en Pop wordt met History Of Modern weer nieuw leven ingeblazen. Het leidt niet alleen tot goed in het gehoor liggende singles, maar ook tot juweeltjes als New Holy Ground. Een nummer dat niet zou hebben misstaan op Dazzle Ships of Architecture & Morality. En nu is er de single History Of Modern. Naast een aantal remixes bevat deze ook nummers die het album niet hebben gehaald. Dat restmateriaal klinkt erg spannend. Net als in het verleden. Luister maar eens naar Navigation. Blijkbaar komt dan OMD’s experimentele aard naar boven. Idea 1, The Grand Design, Alone en VCR zijn het resultaat ervan. Andy McCluskey en Paul Humphreys bewijzen, met zowel de single als het gelijknamige album, dat ze het vak nog niet verleerd zijn. Dat ze in de gezamenlijkheid veel mooiere muziek maken dan in een versie van OMD waar Paul Humphreys geen onderdeel van uitmaakt. De single is helaas zeer gelimiteerd uitgebracht. Zowel op digitale schijf als op 10 inch vinyl. Liefhebbers zullen daarom een toevlucht moeten zoeken tot de digitale winkels om deze juweeltjes te bemachtigen.

Plaats een reactie