Elbow – Build A Rocket Boys


Als de video van Elbow’s Lippy Kids wordt vrijgegeven, als teaser voor de op handen zijnde release van Build A Rocket Boys, kan er niet anders geconcludeerd worden dan dat er weer een hele mooie plaat aan zit te komen. Nu ik de tijd heb genomen om deze nieuwe release van de band uit Manchester enigszins tot me door te laten dringen, blijkt dat ik het slechts gedeeltelijk met die eerdere constatering eens ben. Lippy Kids op zich is een geweldig nummer, dat staat als een huis. Helemaal gemaakt in de vertrouwde traditie, maar toch weer vernieuwend. Een heerlijk repeterende piano vormt de basis van een lied dat door merg en been gaat. Mede dankzij de vocalen van Guy Garvey en de op de achtergrond zoemende samenzang. Om een of andere reden staan er toch te veel nummers op die me nu nog te weinig boeien om dit album als een meesterwerk te bestempelen. Build A Rocket Boys kakt op een gegeven moment zelfs aardig in. Hun eerdere albums Asleep In The Back en Cast Of Thousands boeien in eerste instantie meer dan deze nieuwe plaat. Jesus Is A Rochdale Girl en Dear Friends zijn eigenlijk best saai en de rest van de plaat is vooral als wel aardig te bestempelen. Niet sprankelend of opzienbarend. Wellicht zijn mijn verwachtingen te hoog gespannen na de release van The Seldom Seen Kid en moet ik deze plaat wat meer tijd gunnen? Als in The Night Will Always Win wordt voortgebouwd op het geluid van Lippy Kids en in The River de zang en de piano op een meeslepende manier centraal komen te staan, zorgt Elbow er uiteindelijk voor dat de plaat zich toch onderscheidt van de middelmaat. Aangevuld met With Love en The Birds zijn dat vijf nummers van een ongehoorde schoonheid die het verschil maken tussen een Luistertip en een Ontluistertip.

Plaats een reactie