Nico Muhly – 20130604


In het Muziekgebouw te Eindhoven staat vanavond de klassieke muziek van de New Yorkse componist Nico Muhly centraal. Geen onbekende in de wereld van de popmuziek, aangezien hij al samenwerkte met Björk en Antony And The Johnsons. Vanavond sluit hij een reeks van concerten in Nederland af. Samen met een aantal muzikale maatjes. Allereerst Glen Hansard van The Frames. Voor zijn Rhythm & Repose levert Muhly de strijkersarrangementen. Aangevuld met het BBC Scottish Symphony Orchestra, belooft het een mooie avond te worden. Voor de pauze staat de cello centraal. Er worden composities van Valgeir Sigurdsson en Daniel Bjarnason gebracht, die ook via Bedroom Community hun muziek releasen. Uiteraard komt ook het celloconcert van Muhly zelf voorbij. Muhly bewijst dat hij binnen de klassieke muziek graag grenzen doorbreekt. Met een strijkstok wordt de achterkant van de Xylofoon bespeeld. Door de viool en cello bijna als een gitaar te hanteren, worden hakkende accoorden geproduceerd die een spannende laag toevoegen. Sporadisch hoor je de typerende ritmiek van Philip Glass terug. Het merendeel van de composities is vooral melodieus en bijna Ambient van aard. Dankzij de vele strijkers worden analoge soundscapes gecreëerd waar een keyboard niet aan kan tippen. Na de pauze is Glen Hansard aan de beurt. Niet echt my cup of tea, maar afgaand op het applaus zijn er velen speciaal voor hem gekomen. Voor de liefhebbers verzorgt hij een prima optreden. Klinkend alsof hij bij je in de huiskamer staat. Doordat zijn zang en de gitaar erg vooraan in de mix staan, worden de klanken van het orkest naar de achtergrond gedrukt. Hierdoor laat het programma van voor de pauze uiteindelijk de meeste indruk achter.

Plaats een reactie