Austra – Olympia


Twee jaar geleden debuteert het Canadese Austra met het verrassende Feel It Break. Elektro met soms sprookjesachtige sferen. Aangevuld met een hoge dosis dramatiek en voorzien van een donker randje. Met een hoofdrol voor de typische vocalen van de klassiek geschoolde zangeres Katie Stelmanis. Ergens tussen Kate Bush en Amber Webber inzittend. De naam van de band is tevens de tweede naam van de zangeres. Ze geeft daarmee haar roots prijs. Austra is namelijk de godin van het licht in de Letse mythologie. Met opvolger Olympia laat de band vooral horen hoe ze het oorspronkelijke concept van hun muziek verder hebben uitgewerkt en verrijkt. De composities hebben meer diepgang, waardoor ze wellicht niet meteen zo beklijven als vroegere singles Lose It en The Beat And The Pulse. Uiteindelijk laat Olympia wel meer indruk achter. Al in opener What We Done valt de samenzang met achtergrondzangeressen Sari en Romy Lightman op. Een troef die meerdere malen wordt gespeeld en dit keer nog beter uit de verf komt. Vooral in Painful Like leidend tot een betoverend refrein. Hetzelfde geldt voor Home. Een van de hoogtepunten van de plaat. Mede dankzij de afwisselende drumpatronen. In Annie wordt de Elektro voorzien van een laagje Dance uit de jaren negentig. Voorzien van alle overige karakteristieke kenmerken van de band, een geheide kraker voor op de dansvloer. Na de eerste luisterbeurt lost Olympia wellicht nog niet de hoge verwachtingen in, maar uiteindelijk komt alle pracht en praal ervan naar de oppervlakte en ontdek je dat de basis van Elektro ritmisch interessanter is en is aangevuld met mooiere samenzang. Olympia bevat tevens een hogere veelkleurigheid, waardoor ze het toch al indrukwekkende debuut weten te overtreffen.

Plaats een reactie