Godspeed You! Black Emperor – Asunder, Sweet & Other Distress


Ruim twintig jaar geleden richten Efrim Menuck, Mike Moya en Mauro Pezzente Godspeed You! Black Emperor op. Asunder, Sweet & Other Distress is hun zesde plaat. De tweede release in drie jaar. De heren hebben na een lange stilte de smaak weer te pakken gekregen. Voor hun doen is dit nieuwe album relatief kort. Ze hebben slechts veertig minuten nodig om hun verhaal te vertellen. Een verhaal dat dit keer niet gebracht wordt door fragmenten Spoken Word of samples uit het dagelijkse leven toe te voegen. De instrumenten doen het werk. De heren komen meteen terzake met Peasantry Of Light. Geen lange opbouw naar een dramatisch hoogtepunt, maar meteen een verslavende drone met Oosterse tintjes die het bal opent. Zwaar en donker, maar tegelijkertijd ook melodieus. Alsof het regent terwijl de zon schijnt. Drie gitaren en een schurende viool, waarbij de laatste langzaam maar zeker transformeert richting Klezmer. Lambs’ Breath en Asunder Sweet kondigen de stilte voor de storm aan. Loops en feedback vanuit gitaar en viool zorgen voor klanktapijten die bijna neigen naar Ambient. Het is gestopt met regenen, maar donkere wolken verdrijven de blauwe lucht. Langzaam toewerkend naar Piss Crowns Are Trebled. Het magnum opus van deze schijf. Tergend langzaam startend. Met die typische opbouw die we van ze gewend zijn. Laag op laag metselend. Zonder de dynamiek uit het oog te verliezen. Daardoor toch verrassend anders. Zeker als je het vergelijkt met het vroegere werk. Net als Swans voegt Godspeed You! Black Emperor steeds nieuwe dimensies toe aan het genre van de Post-Rock. Door altijd de grenzen op te blijven zoeken. Een heerlijke luistertrip. Mede dankzij het feit dat de vier composities naadloos in elkaar overlopen.

Plaats een reactie